Tuesday, August 24, 2010

~ayam masak madu~


rasanya nak share 1 lagi resepi best..yummy...tengok kat bazar ramadan semalam..tapi tak sempat nak beli..huu...kempunan..k meh ni resepi best ni..senang je..:-



Bahan-bahannya


4 ekor ayam spring chicken

Bahan untuk dikisar

2 sudu besar serbuk cili

2 sudu besar serbuk ketumbar

1 ½ sudu teh serbuk jintan halus

2 batang serai

1 inci halia

1 inci kunyit hidup

¼ inci lengkuas

2 ulas bawang putih (besar, jika kecil guna 3 ulas)

1 biji bawang besar

2 sudu besar air limau kasturi

3 sudu besar gula pasir

3 sudu besar gula timbang

3 sudu besar madu

garam secukup rasa

serbuk perasa jika suka

Cara-caranya

Ayam dibersihkan dan dilumur dengan rempah yang telah dikisar.

Kemudian ayam diperap selama 30 minit, sebaiknya kalau boleh perap semalaman rasanya rempahnya akan lebih sebati dengan ayam.

Panaskan ketuhar pada suhu 170 – 180'C.

Atur ayam yang telah diperap diatas loyang dan boleh anda letak sedikit mentega supaya bila dibakar rasanya lebih sedap.

Bakar selama 30 minit atau sehingga ayam tersebut masak. Sedia untuk dihidang.


p/s: kalau buat nanti jangan lupe roger2..kite kongsi ramai2..hee

6 comments:

Raihan Asimoni said...

sdapnyeeee mizannnn...
memang kne gune oven jugak ea?
xpena wat ayam masak madu..
ingatkan bole je masak kt kuali tu..hehehe

p/s: bwtla weyhhh..nk rase =)

Muhammad hamizan bin yusof said...

huhu..ala raihan, bakar biasa pon boleh...mcm kite buat masa rafest 1st dl ingat x? huhu..yang ak ngn adha buat dl..bakar boleh jgk..nk senang oven..biar je..hee..kat sini xde alatnye..kalau ade boleh buat..huu

maisarah z said...

rafest de bt aym madu ke??????
alaaa nape ak mcm xpena mkn pon
huk ak igt murtabak maggi de la
nyum3!

Muhammad hamizan bin yusof said...

ade lah mai..huhu..limited edition..hehe..ala kitorg bakar same2 dengan kerang bakar..nyum2..heehe

c'est la vie said...

mo tny ni.

tp soalan org x pandai masak. tau mkn je. opss!

hee...

gula timbang tu apa ye?

Muhammad hamizan bin yusof said...

gula timbang = gula kasar
gula pasir = gula halus
hehe..maaf gune istilah yang susah nk phm skit..:)