Tuesday, January 3, 2012

Pandang ke hadapan atau berangan??


Assalamualaikum..:)

topik ni adalah persoalan yang aku tiba2 terpikiaq time exam yang maha busy ni..
tp keinginan untuk berblogging memang tak boleh ditahan bila sampainya waktu..
itu reality..hehe

woo..baidewey...pernah terfikir?
kita selalu fikir benda2 yang belum jadi..
ade keje nanti nak beli baju branded2..
ade duit nanti nak bli kereta yang ade kepak comel
keluar time jem,nak pg tempat jauh2..
ade auto-pilot ag..mcm kapal terbang pulak....=="

belum lagi cite pasal jodoh..
nak cari yang tu...yang ni..
memilih sokmo...
nanti nak ank 15 orang..
nanti boleh buat kelab bola.siap ade simpanan 4 org..=="

pasal kerja plak..
walaupon belum habis blajar..
dah fikir nk buat ape dengan gaji tu..
beli iphone,rumah nak besar...
kereta besar...jiran pon besar...=="

kuat betol korang berangan...
berangan2...ni punca kita tak maju tau tak...
benda depan mata pon belum settle dah fikir2 lain2..

setuju???
aku tidak setuju..beb....
dalam masyarakat kita, dari kecik dah di setkan minda..
jangan jd mat jenin.brangan jep lebih..padahal belum petik kelapa..
nak bela kambing la, ape la..nk kaya lah..
last2 jatuh..padan muka....

mentality jenis ini,dah diserapkan awal2 kepada kita..
kita jadi takut berimaginasi..
kita takut bermain dengan risiko
takut gagal..
sepatotnye, sambungan cerita mat jenin tu..
dia bangun balik dan teruskan panjat dan terus dapat buat ape yg dia fikir td
baru membina cerita tu!

alaa...cite suke2 je..nak bg budak2 ilang bosan..br tadika, silibus tak bnyk..
takkan nk blaja calculus..
tau tak cerita tu bnyk membunuh semangat budak2?
aku pernah kecik..aku alami benda tu..
mmg cerita mcm tak pape je utk orang dewasa..
tp budak2 mcm aku, ade mempunyai refleksi yang berbeza..
ak terjemahkan cerita tu sebagai benda yang serius n wajar di tolak..
membantutkan cita2 tau!

so,binalah imaginasi kita sendiri..
jangan pernah takut..
tak pernah lg ade orang lempang kau sebab dengar impian ko..
kecuali impian merepek laaa...
lagi satu,impian kita adalah perancangan kita..
tp of coslah disusuli dengan perbuatan..
bila jatuh pulak..bangunlaa..tak de sape nak angkat ko..
tak kuasa nk angkat..diri sendiri je boleh diharapkan
so..jgn pernah berhenti mencuba...

bina imaginasi sendiri!

p/S: boleh tak nak berangan nak beli bintang? nak bg kt seseorang..
ok jiwang,fine!





5 comments:

Munira Shaari said...

beli la :)

Muhammad hamizan bin yusof said...

tak cukup duit..:(

Nuryn Weida said...

"br tadika, silibus tak bnyk..
takkan nk blaja calculus.."

perlu ke calculus???? hahahaha =p

Muhammad hamizan bin yusof said...

haha..perlu kot..suject prof torla..hehe

unni jaja said...

angan-angan dtg bersama harapan..so usaha larh nk dptkn..jgn jd hangat2 tahi ayam..:P