Thursday, February 17, 2011

Apakah objektif PERKAHWINAN dalam Islam? (belum kawin je ehhh)

Assalamualaikum...(entry untuk orang belum kawin)........:)

Sem ni aku ade satu kelas yang  istimewa..kelas yang ak rasa tak pernah rasa nak tidur....nama kelas tu 'parenting skill class'..dalam kelas ni secara terang mengajar tentang hakikat perkahwinan, dan apakah cabaran-cabarannya, serta bagaimana nak menghadapi cabaran-cabaran tersebut..macam2lah isu yang dibincangkan..sebab tu tak pernah tidur..haha..

Tapi sorang member ak ni dia tak ambik, sebab dia kene amek subjek lain.kesian tengok dia.dia kata dia nak sangat ade dlm kelas tu...jadi atas dasar tu, ak amek inisiatif sendiri nak kongsi lah sikit kat blog ni supaya dia pon sama2 dapat jugak ape yang ak dapat..sharing is caring btol tak? haha..akram! kau kene terharu, entry ni memang khas untuk kamu..huhu..

Dan secara tidak langsung bolehlah berkongsi dengan orang lain jugak, sebab ini adalah pengetahuan am yang semua perlu tahu..semua buat-buat malu kononnya nak blaja, buat-buat pandai dan last-last masalah sikit pon dah menyasau-nyasau nak selesaikan..kan bagus ade ilmu..bila orang buat-buat pandai ni buat banyak berlaku penceraian sana-sini..tak salah rasanya blaja awal-awal kan?

hari ni macam intro je, akram..jadi cuma kongsi benda yang ringan-ringan dulu; apakah Objektif perkahwinan dalam Islam...


1) Memupuk suasana yang tenang, cinta, kasih sayang antara pasangan

- Lecturer ak ade tanya kat kelas, cube tgk keluarga kita sekarang ni, adakah suasana di atas wujud? kalau wujud, Alhamdulillah objektif pertama tu mencapai matlamatnya..tapi kalau masih tidak, kita kene amek pengajaran untuk kita guna dimasa akan datang.jangan buat silap yang sama..sebab tu perlunya ilmu..ak dengar dan terus terpaku! betul juga tu!

2) Membentuk keluarga yang mempunyai komitmen yang tinggi untuk islam

- Objektif kedua ni memang nampak berat..tapi, Insyallah..kalau istiqamah..insyallah boleh..:)

3) Menyediakan persekitaran yang baik  bagi khalifas kecil untuk dibesarkan         dan dididik

- siapakah khalifah kecil itu? op cos lah anak-anak kita (bakal)

4) Menambah populasi umat Islam

- supaya kita tidak mudah di manipulasikan oleh orang bukan islam..

5) Melindungi individu dan masyarakat dari melakukan dosa dan salah 

- aku lupa ape huraian madam ak pasal point ni..ak berangan kat point atas2 ni..sorry..:p

6) Memperkenalkan model suami, isteri dan anak-anak yang baik

- Islam adalah acuan bagi menonjolkan model terbaik untuk insitusi kekeluargaan

7) Meningkatkan hubungan antara manusia

- cinta = paduan dua hati menjadi satu...haha


cukuplah untuk malam ni..ade lagi benda menarik..akan datang menyusul..cara nak mendisiplinkan anak..wahaha...tunggu eh..okeh2..sila cari calon sekarang..!! (kalau dah cukup umur)


P/S: ayat pensyarah ak sebelum kelas habis : "i hope u learn something tonight"..haha.. harap macam tu jugak 


7 comments:

supersaraa said...

bagus bg info ;)

MBS said...

ambik parenting skill jg ke sem ni?
me too huhu :p

Muhammad hamizan bin yusof said...

hehe..iye? baguslah..untung kan3? hehehe...hayati kelas ni betol2, nak guna lame nanti- ayat lecturer sy..huhu

Nuryn Weida said...

akram ke yang nak sangat tu??hehehe... bagus2..hahaha

best kan parenting ni??i like it too!

GaDiS OGi' JoRo' said...

nice info fren! hehe :D

Muhammad hamizan bin yusof said...

hehe...budak2 uia mmg suka kelas ni..hehe..dia xnak la nak sgt, tp asik ckp ngn ak jeles je..haha..dia xbc pon lg kot ni..xde respond pon..huhu

Nuryn Weida said...

tau x pe..compare dgn leadership,ak prefer this.hehehe

ouh yeke..akram mmg patut jeles.haha