Thursday, May 19, 2011

BuKit MoR~


Assalamualaikum..:)

Hari ni nak kongsi sikit satu lagi aktiviti yang aku suka selain berenang..panjat bukit!

Bukit Mor, memang biasanya dijadikan tempat latihan PGA polis. selalunya, dalam seminggu adalah dalam 3-4 kali group Polis akan panjat bukit ni. Tapi sekarang ni dah takde dah. Jadi dari situlah ayah tahu tempat ni. First time dia bawak aku naik Bukit tu, macam nak putus nyawa! haa..masa tu dengan fitness yang rendah, baru makan tengahari lauk asam tumis pulak tu, memang beberapa kali nak pitam. haha..tapi itu dulu lah..sejak dari tu, aku terus jatuh cinta nak naik bukit dan aktiviti panjat bukit Mor ni memang jadi aktiviti wajib untuk aku naik setiap kali aku cuti. mak pernah naik sekali , lepastu dia dah tak nak pergi lagi. dia cakap dia trauma..haha..tadi masa makan malam, dia cakap dia tak kan naik lagi Bukit Mor sebab lepas dia naik haritu sebulan lutut dia sakit...:p

aku suka naik Bukit ni sebab beberapa faktor, pertamanya bila naik tu memang menguji stamina kita, tahap fitness dan mental juga teruji la sebab kecenderungan nak give up tu sangat tinggi, tapi mula-mula je, lama-lama enteng je, bukit Mor ni tak lah sesukar mane pun sebab tu nama pun bukit je, bukan gunung. tapi still bagi kita semput.haha. ok, panjat bukit ni jugak akan bagi kita berpeluh berganda-ganda banyaknya dari jogging. jauh beza.haha.percayalah..paling best, pemandangan yang cantik. sambil naik tu boleh berbual-bual, sangat best. kalau bawak adik aku yang bongsu, naik bukit Mor memang jadi 1 jam 40 min gitu. sebab dia gemok, muatan agak besar, jadi dia selalu mintak rehat. (harap-harap dia baca ni). tak percaya? tengok gambar ni. bukti (ni gambar lama, sekarang dia lagi gemok)


Tengok tu, kan betul..huhu

Tengok perut dia

Lepastu suka control comel.huhu

tapi kalau aku berdua dengan ayah, atau bertiga dengan ayah dan adik kedua biasa ambil masa dalam 35-40 min je.
hari ni, aku naik lagi bukit mor. lepastu terasa nak kongsi kat blog. jadi kerja amik gambar jelah aku tadi. ok meh kita tengok gambar-gambar tadi. kami mula naik dalam pukul 3:15 petang:-


SEBELUM NAIK
amek mood dulu

dengan ayah

jalan masuk-ladang kelapa sawit

challenge beginnn neh (sebut mcm ning baizura sebut dlm iklan astro first)


ANTARA HALANGAN YANG ADA


mula-mula naik pun dah curam

ni ajid..tengok ayah pulak kat bawah

ayah

jalan yang boleh bawa semput

jalan yang agak mencabar

pijak-pijak atas pokok tumbang


PEMANDANGAN HEBAT SEPANJANG PERJALANAN


pokok Nipah (aku hentam je.hee)

pelepah mati yang berduri

subhanallah! cantik

disebalik pokok ni nampak pemandangan seluruh MUAR

denai

air terjun mati

gaung hanya beberapa inci je dari jari kaki

Jalan keluar-ladang tebu

sebelum balik (beza kan dengan gambar sebelum naik tadi? huhu)


P/S: Antara riadah yang baik untuk jantung juga ni..hee~
kalau yang dekat-dekat kat Muar tu, jangan lupa try ye~

17 comments:

Munira Shaari said...

en.blogger mizan mcm jealous je adik dia comel dr dia haha..slmt menuju puncak!!!

ainol akasyah said...

wah best nya naek gunung..cop2 gunung ke hutan ekk..nampak menarik sgt2 heee dah try tawan broga hill??

btw sy follower ke 80 :)

Muhammad hamizan bin yusof said...

cik munira: hehe..tak lah..kite mmg xcomel pun..dia mmg suka posing gitu.huhu

Muhammad hamizan bin yusof said...

ainol : gunung tu mmg terdiri dari hutan.hehe. mmg bercita2 nk g broga hill tu. insyallah satu masa nnt. skang ni ssh skit. btw, thanks jd follower ke-80..thanks sgt2..sudi follow..:)

Munira Shaari said...

broga hill!! (m'yampuk plak hehe) ramai g sana wat activity photography..back to my topic::adik u 2 mmg comel huhu

Muhammad hamizan bin yusof said...

tahu xpe..broga hill mmg sgt cantik..mmg best kalau amek gambar..apetah lagi yg ade DSLR kan..huu~ comel? haha..senyum je dia bc komen awk ni..konfem dia kembang lah tu..huhu

Munira Shaari said...

dslr..sedihnyer sy de fake dslr je hehe..mesti lg comelkn die senyum haha(sorry sbb m'gembangkn adik awk sekali lg hoho)

Muhammad hamizan bin yusof said...

hahaaha..munira..cukup2..nnt dia kembang ssh nak kuncup balik..hahaha..alaa oklah fake dslr..at least ade..sy pkai hp je tau..huu~

Munira Shaari said...

ok la 2 blh jg tngkp gmbr..clear je gmbr..

Muhammad hamizan bin yusof said...

hem..ala 5 mp je...tp tgk jgk..kdg2 blur jgk..tp awk kene tahu, sy dah edit2 ngn photoshop tau, tu nmpak indah je..hehe

Munira Shaari said...

ooo patut la hehe..lupa plak, awk kn dh msk training adobe hari 2 hehe (bagus2 m'practik kn ilmu )

Muhammad hamizan bin yusof said...

ala..yg simple2 je..nk lwn awk mmg xbuleh la..hehe...sy pon bnyk lupa time adobe tu..heee~ mklumlah umur agak lanjut sedikit

Munira Shaari said...

akhirnyer m'ngaku jg hoho

Muhammad hamizan bin yusof said...

hahahahaha! aiseh..terlepas ckp pulak..hahaha

Munira Shaari said...

:D

Muhammad hamizan bin yusof said...

mentang-mentang besday dia lewat..huhu

Munira Shaari said...

hehe :D