Thursday, May 12, 2011

kelebihan renang dari sukan lain


berdasarkan hadith:-

"Ajarilah anak-anak kalian berkuda, berenang dan memanah"
(hadis sahih riwayat Bukhari dan Muslim)

berenang adalah sukan yang memang banyak kelebihan. sebab itu Nabi menyarankan kita untuk belajar berenang. berdasarkan Kajian yang dijalankan di kelas renang Brooklyn College New York; pelajar yang berenang setiap 30 hingga 60 minit sehari memperlihatkan:-

-
tahap tension, stress dan marah yang rendah dan pertambahan tenaga dari sebelumnya.
-
dapat membantu mengekalkan berat badan yang ideal
-memberi lebih tenaga dan stamina untuk bekerja,
-memudahkan anda menangani stress dan kerunsingan,
-mengurangkan risiko darah tinggi, sakit jantung dan kegemukan,
-memberi kerehatan dan tidur yang lena, melicinkan peredaran darah dan pernafasan, dan memperbaiki penampilan diri anda.

penampilan diri? haha..berenang ni sebenarnya membantu orang yang nk bentuk badan dia jugak. sebab berenang memang menggunakan seluruh otot-otot badan. kepala, bahu, pinggang, tangan, kaki. Jadi sememangnya berenang ni unik dari sukan lain. contohnya jogging. biasanya penggunaan otot bahagian bawah paling kerap digunakan, tp untuk renang, bahagian atas pinggang paling banyak digunakan. hingga kepala pon digunakan. banyak kajian menunjukkan yang sukan renang paling menyihatkan. paling kurang risiko untuk dapat kecederaan. dan kadar pembakaran kalori yang sangat tinggi.

dari pengalaman sendiri pon, memang rasa lah ape yang dikatakan tu. kalau nak dibandingkan dengan sukan lain. sukan lain pon penat jugak. tapi penat renang ni lain sikit. sebab kita tak terlalu push otot kita berkerja. tp akan rasa jugak sikit lenguh-lenguh gitu. benda ni normal sebab respirasi anaerobik akan menghasilkan asid laktik. jadi bila asid laktik tu berkumpul kat otot yang berkerja kuat dari biasa. tu yang lenguh. secara peribadi, renang ni memang akan naikkan stamina kita sebab pernafasan yang betul semasa berenang akan buat kita dapat control kepenatan kita. paling aku rasa jelas, ialah pasal hilangkan stress tu. memang best la dalam air tu..entahlaa.. nak cakap pon, kene rasa sendiri baru tahu lah..huhu..

biasanya orang segan nak berenang sebab pakaian. yep, itu faktor terbesar kan. tapi ade je sekarang pakaian renang muslimah. yang laki boleh je pakai full set (baju renang+ seluar panjang). ikut hati je sebenarnya.
kemahiran berenang ni adalah kemahiran yang tak ternilai dalam hidup kita sebenarnya. kita tak tahu apa yang akan jadi di masa akan datang kan. 70% dari bumi kita ni pon terdiri dari laut, tasik. kalaulah kita terdesak satu masa nanti, insyallah membantu. tak salah nak persiapkan diri. bayangkan pulak kalau kita di dalam situasi kecemasan. anak jatuh air, isteri jatuh air. boleh jugak kita selamatkan. kalau anak ke, isteri ke mungkin kita boleh ade pengganti yang baru. tapi kalau mak atau ayah? haa...pikir2lah ye..jom belajar renang..sunnah tu~

P/S: dalam masa seminggu je kalau training 2-3jam sehari dah boleh berenang dah..

32 comments:

HajarRasdi [BdkKck] said...

alaaa..x reti berenang jugak.. hari tu dah try dah.. tapi tenggelam mcm tu la jgk.. huhu..

Munira Shaari said...

berenang guna pelampung b'kesan tuk kesihatan x?? huhu

Muhammad hamizan bin yusof said...

aja: msti aja kaku kan bdn..sbb tu tenggelam..berenang kene rileks..br timbul..huhu..

Muhammad hamizan bin yusof said...

munira: berkesan jugak..cuma kurangla kalori guna..huhu..alaa xaci laa pakai pelampung..huhu

Munira Shaari said...

jgn lupa sediakn pelampung ok utk keselamatan haha

Muhammad hamizan bin yusof said...

hehe...baik..tp pelampung tu utk munira je..huhu..

Munira Shaari said...

haha..nk p'lampung butterfly ek blh fly2 sekali hoho

Muhammad hamizan bin yusof said...

haha..oh ni plampung tayar je...xde sayap2..xboleh terbang..tayar ok ape..cume kurang romantik la..haha

Munira Shaari said...

oo xpe la sy naik bot je la ..lagi selamat rasanyer haha

Muhammad hamizan bin yusof said...

munira..kalau naik bot, tu bukan berenang dah namanya..hehe

Munira Shaari said...

mmg xde niat nk berenang pun haha

Muhammad hamizan bin yusof said...

hehe..berenang ni senaman sunnah..awk xnak blajar? huhu

Muhammad hamizan bin yusof said...

bukan asid laktik kt ats tu. tapi asid urik..(typo)

Munira Shaari said...

xpe la.nk wat p'khususan skill dlm bidang lain huhu..nk add manual skill tuk next sem (automotive)

Muhammad hamizan bin yusof said...

bestnye..ade skill automotive tuu kt gombak..apsal kat kuantan xde..yang best2 semua dah full..huuu~

Munira Shaari said...

mmg semua yg best dh full sbb 2 nk wat manual..skrg dh add recreation ..mmg x b'minat n bakal di drop kn jg x kire huhu

Muhammad hamizan bin yusof said...

awkk..recreation tu skill yg paling demand kt kuantan..uhuhu..sape2 dpt tu pling bnasib baik tau..untung kamu..huhu

Munira Shaari said...

kt gmbk x sgt kut maybe sbb bnyk skill lain..sy mmg x bpe suke activity mcm 2..lbh suke kpd skill yg mmg tol2 blh d'praktik kn in the future

Muhammad hamizan bin yusof said...

kesimpulannya ameklah skill swimming..utk future tu....senang nk slamatkan future husband awk..hahaha

Munira Shaari said...

haha wat malu je wife yg slmtkn husband..sy nk ambik sewing then sect penuh lps 2 sy give up n skrg tngh b'kobar2 nk ambik automotive sbb nnt sy nk beli kete impian n blh la sy jaga maintenance kete 2 nnt hoho

Muhammad hamizan bin yusof said...

hehe..wah..mmg xpnh pompuan sy dgr nk amek automotive..dasyatla awk ni..huhu..alaa itu mnnjukkan wife yg sanggup buat apa saje..hehe..

Munira Shaari said...

de jg la yg ambik, bdk engin kbnyakannye..mmg xde knowledge lngsung psl automotive ni..doakn sy dpt taw :D (klu de wife yg slmt kn hubby die lemas,sy nk bg keychain jahit2 kt dia hoho)

Muhammad hamizan bin yusof said...

hehehe..kira keychain jahit2 tu mcm pingat hang tuah la..hehe..ok, insyallah dpt tu lau awk add cepat2..tp skill ni xsmstinya utk yg ade basic je..boleh je dr beginner, xkesah..kan

Munira Shaari said...

bkn hang tuah lah tp mahsuri :D..maybe skill 1 bnyk teori kut time skill 2 nnt lbh bnyk practical kut

Muhammad hamizan bin yusof said...

ade ke pngat mahsuri, wak? hahaha..insyallah..boleh punya..nnt apehal kt kereta sy, sy tahulah nk cr sape..huhu

Munira Shaari said...

45.8% discount hehe

Muhammad hamizan bin yusof said...

alhamdulillah..belum ape2 lg awk dah bg diskaun ye..awk ni betol2 memahami lah..bgus2! mmg selalu nk pg kt awklah cmni..tinggi tu diskaun..waahh..46%!

Munira Shaari said...

46% 2 klu time sy xde job, tp klu bnyk job 23.35% je blh bg :D

Muhammad hamizan bin yusof said...

kenapa awak ade kerja diskaun dia lagi sikit dari awk tak de kerja? hahaa..awak sudah terbalik ni..huhu

Munira Shaari said...

suke hati la syarikat sy huhu

Anonymous said...

SEMINGGU KENA BERENANG BERAPA KALI UNTUK KESIHATAN?

Muhammad hamizan bin yusof said...

xde fix rate pon..kalau badan sakit2..stop sehari..kalau ok je, berenang je..buang kalori, tambah otot..hee