Tuesday, May 17, 2011

Indahnya zaman kanak-kanak...














sebagai manusia normal, tak pernah lagi ada kes yang lahir-lahir terus bujang atau duda, tak de. setiap orang pasti melalui zaman kanak-kanak. macamtu jugak aku. sebab aku normal.haha.Indahnya bila imbas kembali zaman kanak-kanak. tak perlu fikir pasal duit, study, etc. segalanya memang indah! jom kita 'flash back'..

umur 1 bulan- 2 tahun

tak suka ambil gambar-bkn gila glamer, hehe

bersama moyang aku

bersama pak su-sekarang ni aku uli anak dia pulak.hehe


baru lepas mandi-gambar sebelum2 tu sgt cencored. xperlu ambik patotnya.

ijan atas moto

-mak ak cakap ak jalan tak lah cepat sangat, tapi cakap tu agak cepat. cuma pelat tu pekat sangat (masa tu tak de kamus besta, memangla pelat)
-beberapa bulan aku tinggal kat kampung. ayah bekerja di KL. mak berpantang kat kampung. maklumlah, aku anak sulung. tak de pengalaman, jadi nenek lah banyak bantu mak.
-ada satu peristiwa yang aku tak pernah cerita kat sesiapa pon, masa aku 3 bulan, berlaku puting beliung kat kampung aku, masa semua berlindung kat bilik atas, makcik dan nenek aku terlupa aku masih kt dalam buaian lagi di dapur. bila mereka turun, puting beliung baru je lalu dan telah menerbangkan satu zink. mungkin ajal aku masih belum sampai zink tu jatuh beberapa inci sahaja dari atas kepala aku. mak cik aku kata, zink tu jatuh menegak. Alhamdulillah, aku terselamat.
-pada umur 2 tahun, aku dapat seorang kawan baik yang pertama dalam hidup- adik aku

umur 3 tahun- 5 tahun

aku & ajid- adik a.k.a best friend

kat genting highland dengan muka yang sgt bosan

baru reti senyum masa ambil gambar

-aku memang agak hiperaktif. ade je benda nak cuba buat
- dari kecik ayah dah serapkan nilai-nilai disiplin, kalau tak ikut ape yang disuruh tak pe pun, sebab senang je, tali pinggang/ rotan/ joran/ batang paip (tak boleh pilih) wuhaha
-setiap kali ayah pukul, ayah akan letak ubat malam-malam
-kesimpulannya, aku memang nakal!

sekolah rendah

-zaman ni aku memang paling suka. aku ade kawan yang agak ramai, ade pengaruh, ade pengikut. ahaha.aku suka, aku suka. semua akan ikut ape yang aku cakap, even petang-petang pon aku yang decide nak main ape. sampaikan makcik tingkat aku tu panggil aku bos. aku terima jelah kan2..- tapi bos pon kene rotan kalau balik magrib lewat.heheheheheheehhe
-tapi kat sekolah aku berlainan personaliti. sebab aku pengawas kat sekolah. jadi sebagai pengawas yang berkredibili tinggi, aku pendiam di sekolah. dan akan jadi beruk makrib kalau balik rumah.hehe.
-bila pindah rumah baru, populariti aku makin kurang sebab aku tak banyak main kat bawah. nak UPSR kan. aku jarang-jarang turun. last-last aku jadi biasa-biasa je. hee
-dulu aku penakut *tak boleh cerita lebih-lebih. membuka pekung didada amalan yang tidak bagus.haha

sekolah menengah

-zaman yang aku belajar erti persahabatan, erti kehidupan..e.t.c
-mula mengenal kehidupan
-mula matang sikit..ehehe..

alam universiti
-bila berada di alam ni, baru terasa ada bnyak tanggungjawap yang perlu dipikul.
-kerana bukan senang nak dilahirkan sebagai khalifah....
-sedang mengenali kehidupan dengan lebih dalam kerana cabaran hidup bukan satu, tetapi pelbagai
-sekarang ini mak kata dah boleh cari calon sebab dah nak masuk tahun 3. tapi mak cakap cari je. jangan pandai-pandai nak kapel..huuu~ kejap je kan dah nak cari peneman hidup..macam tak percaya je dah 22 tahun..aku rindu zaman kanak-kanak aku...


P/S 1: sedang menuju alam tua??? tidak..

P/S 2: banyak sangat kenangan masa kecik, cuma nak cerita takut panjang. yang pasti bila teringat pasti kita akan tersenyum sendiri. kan? huhu

24 comments:

Munira Shaari said...

tomey2..hehe..nmpk la muke nakal hoho

Muhammad hamizan bin yusof said...

hahaha..nakal ye..tahu xpe..nakal tp pendiam..tp dulu2 je..skang ni dah tak nakal dah..hehe

Munira Shaari said...

ye ke haha..dh jd cikgu tuition xblh nakal2 nnt students b'tambah nakal hoho

Muhammad hamizan bin yusof said...

insyallah..dah berubah dah..nnt sy nasihat diorg, jgn nkl mcm sy dl2..hehe

JANNAH means Heaven said...

cakap kat mak,calon dah ada..saya recommendkan cik munira shaari kiterr..hehe..

Munira Shaari said...

jannah!! sy bakar jg ladang pelam awk br awk th!!!

Muhammad hamizan bin yusof said...

ayok, jannah...mun dah marah..tak tau..huuu..tkut~

Munira Shaari said...

bkn marah..nasihat je haha

Muhammad hamizan bin yusof said...

awaakk..bunyi mcm bukan nasihatlaa..mcm bunyi2 amaran sikit..haha..amaran keras pulak tu..huhu

Munira Shaari said...

bunyi mcm amaran keras ke hehe..ok2 ni versi amaran lembut (Jannah!!! ak sembelih jg kadiaq hang wat korban nnt) 'amalan mulia lg b'pahala kn :p

Muhammad hamizan bin yusof said...

hehehe..haa..ni baru lembut skit..hehe..kadiaq pon dah hidup sorg2 je kan..baik kita buat korban je..huhu

Munira Shaari said...

2 la psl..mizan ckp la kt jannah nk korbankn kadiaq 2, klu sy ckp kang dia korbankn mr.bean sy plak nnt hehe

Muhammad hamizan bin yusof said...

hehehe..mr bean pon slh satu benda yg valid nk dikorbankan ke.kalau ye, kita kene selamatkan mr bean awk tu..huhu..tp tkt la nk ckp..msti jannah syg kt kadiaq tu..nape name dia kadiaq? huhu

Munira Shaari said...

hidup Mr.Bean!!! huhu..psl kadiaq 2 kene tny owner dia la hehe..mana entah jannah ni m'hilangkn diri plak, mesti dia tngh t'batuk2 de org m'gumpat dia hoho oopss!

Muhammad hamizan bin yusof said...

jannah terbatuk2, kadiaq termenung2 kan munira? yelaa.. nak kene korban..huhu..

Munira Shaari said...

tp kn sy rasa kadiaq 2 dh arwah kut sbb jannah kata cite 2 die wat time kt friendster hehe (xbaiknyer kita ckp psl benda yg dh xde hehe)

Muhammad hamizan bin yusof said...

ha a lah..xelok kita crita2 org yg dah xde..tp crita bnda yg baik utk arwah xpe rsnya..hehe

Munira Shaari said...

xblh jg rasanya klu x silap..cube tny jannah dia mmg arif bab2 ni :D (jannah mesti bangga cik munira puji!!)

Muhammad hamizan bin yusof said...

huhu..oh xboleh ye..huhu..ingtkan boleh..ape kata jannah..

Munira Shaari said...

jannah masih diam m'bisu huhu

Muhammad hamizan bin yusof said...

huhu..dia rs seram ke kt blog sy..

Munira Shaari said...

td dia comment dia ckp die takut cite psl ghost kt kuantan yg awk bgth 2 , n takut nk online mlm2..sy rasa sy pun patut offline jg skrg ni hehe

Muhammad hamizan bin yusof said...

hahaha..masyallah..itu ke rupanya..haha..munira ni, kata td ussasin jannah lagi seram, tgk2 dia pon offline juga..haha..aduhai..putus urat sendawa, asyik ketawa..huhu

Munira Shaari said...

jannah kata dia dh bawa ussasin secara solehah dh skrg ni..tp ghost kt kuantan 2 xkn jd solehah dh punyer haha